dr hab. n. med. Katarzyna Kucharska
specjalista psychiatra i terapeuta zaburzeń odżywiania
Dr n med Katarzyna Kucharska - specjalista psychiatra i terapeuta zaburzeń odżywiania, kierownik Kliniki Nerwic i Zaburzeń Odżywiania Instytutu Psychiatrii i Neurologii w Warszawie, psychiatra i terapeuta zaburzeń odżywiania – tytuł Master Practitioner for Eating Disorders and Obesity (przyznany przez National Centre for Eating Disorders, Londyn 2010). Autorka monografii "Zaburzenia procesów społecznego poznania w schizofrenii". www.ipin.edu.pl  
W czasie dojrzewania mózgu dochodzi do przycinania synaps (zakończeń nerwowych), mózg jakby ubożeje. Nakładają się na to m.in. zmiany hormonalne, wahania kortyzolu (bezsenność). Jeśli do tego pojawiają się trudne czynniki psychospołeczne, np. konflikt z rówieśnikami, długotrwały stres, rozpad rodziny, restrykcyjna dieta, to organizm z predyspozycjami genetycznymi, czyli tzw. złymi genami (doggy gens), jest narażony za poważne ryzyko anoreksji. Różnice w objętości i aktywności wyspy (insuli) mogą w JP odpowiadać za niewłaściwe przetwarzanie smaków i zniekształconą percepcję ciała. Chorzy dostrzegają u siebie nadwagę przy wyraźnej niedowadze. Zwiększone obszary kory oczodołowo-czołowej odpowiedzialnej za regulację uczucia sytości mogą wiązać się z unikaniem jedzenia w grupie innych chorych na JP. (fragm. artykułu "Zaburzenia odżywiania: anoreksja" Małgorzaty Hnat, "Zwierciadło")

Udostępnij:

Zapraszamy do współpracy. Napisz do nas